Share
Go down
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

BOSNA I HERCEGOVINA

on Sun Sep 30, 2018 7:19 pm
Republiku Bosnu i Herzegovinu sacinjavaju dva nasa velika podrucija i cine jednu celinu velicine 51.129kv.km.Tu se sastaju kulture Orijenta i Zapada, susrecu se Evropa i morska obala.
U blizini Sarajeva se nalazi geografsko srediste Jugoslavije.
Od 4,124.256 stanovnika su 1,630.033Muslimani, 1,320.738 Srbi,758.140 Hrvati,326.316 Jugosloveni i 89.029 pripadnici drugih naroda i narodnosti.
BIH se istice raznolikim pejzazima. Ovde mozete naici na planine,mnogobrojne reke,nekoliko jezera kao i ravnicarske predele.Kod Neuma se BIH sastaje sa Jadranskim morem.
U nacinalnom parku Sutjeska u blizini Foce,nalazi se poslednja evropska prasuma Perucica,jedinstveni prirodni rezervat.
U nacionalnom parku Kozara, nalazi se jedan od najlepsih spomenika, podignut kao spomen na zrtve pale za slobodu naroda u drugom svetskom ratu.
Najvece reke u BIH. su: Sana,Una, Bosna, Vrbas i Drina, se ulivaju u crno more.Drina se uliva u Jadransko more.Trebisnjica je najduze planinska reka evrope,ona pojavljuje kod Dubrovnika kao rjeka Dubrovacka. U BIH se mogu naci vise planinskih jezera.
Od davnina se mnogi putevi sastaju u Bosni i Hercegovini, putevi osvajaca,ali i trgovaca, pesnika .
Aheoloskai nalazi, pokazuju da su ova podrucija jos od davnina nastanjena. Oko 230g. p.n. ere se pojavljuju Rimljani koji su ostavili tragove kulture i materialnog zivota.
Nakon propasti zapadnorimskog zarstva ( 476) se cesto menjaju vladari u BIH,tako da na kraju pripada Bizantiskoj vlasti koja je ostala do dolaska Slavena u VII. Veku. Ime Bosna, se pojavljuje u zapisima prvi put polovinom X. Veka.
Pod vladarom Banom Kulinom je Bosna ( 1180) vec kao drzava u zapisima.Nakon smrti kralja Tvrtka potresaju borbe feudalnih gospodara i religiozne borbe Bosnu. Dolaskom turaka 1463g. je pocela islamizacija u Bosni i 1482 i u Hercegovini.Mnoge bune su zapisane iz perioda vladavine turaka u Bosni i Hercegovini. Posebno jake bune su bile 1875 do 1878g.Tu situaciju je Nemacka iskoristila da prosiri svoje zelje za sirenjem. Berlinski kongres velikih sila donosi odluku 1878g. da Austrougarska vlada preuzme brigu o Bosni i Hercegovini, tako je Bosna i Hercegovina prisvojena 1908godine.Pod cizmom tudjina se sve vise javljaju zelje za slobodom, tako sve vise jacaju revolucionarne tendencije, i Jugoslovenske ideje.Atentat( 28.VI.1914) sproveden od pokreta
" Mala Bosna" u Sarajevu na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, je bio povod za objavu rata od strane Austrougarske Srbiji.Tako je poceo I. svetski rat.
U kraljevini Jugoslaviji nisu bila resena nacionalna pitanja u Bosni i Hercegovini.U to vreme je to bio jedan od najzaostalijih podrucija evrope,samo iskoristavan od drugih.Oko 80% stanovnistva je nepismeno.Prosecan zivotni vek je 38godina.
Za vreme narodnooslobodilackog rata, se u Bosni i Hercegovini odigravaju odlucujuci trenutci za buducnost Jugoslavije.
U gradicu Rudo se osniva prva regularna jedinica narodne armije.Bitka na Neretvi( bitka za ranjenike) i bitka na Sutjesci( gde je i vrhovni komandant Tito ranjen) su legendarne bitke za narod, koje su cak i velike rezisere navele da naprave film o njima.U Bihacu je 1942 g.osnovano Antifasisticko vece Jugoslavije, koje je na svojoj drugoj senici 29.XI. 1943 u gradicu Jajcu postavila temelje Jugoslavije.
U Socialistickoj Federativnoj republici Jugosalviji je Bosna i Hercegovina postigla zapazene rezultate.Izgradjena je ptpuno nova industrija.Putna infrastruktura je obnovljena i prosirena.Skolstvo, nauka i kultura se razvijaju.Do drugog svetskog rata, nije ni jedna visa skola postojala.Danas postoje cetiri universiteta ( Sarajevo, Banjaluka,Tuzla i Mostar) kao i dvadesetijedna visih skola u kojima je zavrsili preko 7000 ucenika .Od 1948 do 1984 je pohadjalo 123.000 Studenata vise skole i Fakultete.
Bosna i Hercegovina ima svoje Akademije za zanaost i Kulturu.


Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine sa 449.000 Stanovnika.
Sarajevo je bilo domacin zimskih olimpiskih igara 1984god.
Banjaluka je drugi grad po velicini u Bosni i Hercegovini,poznat po istoriskim spomenicima. Banjaluka je 1969g. i 1981g. dozivela tezak zemljotres, zahvaljujuci JNA i zalaganju svih Jugoslovena, kao i pomoci iz celog sveta je Banjaluka brzo obnovljena.
Mostar je najveci grad Hercegovine.
Moster je grad koji je po mnogo cemu specifican. Mnogi pisci i pesnici su pisali o Mostaru.U svetu se nalazi poznati mostarski most.

Tuzla je industriski centar.Zapisi kazuju da su stari rimljani i grci svoju So odnosili iz Tuzle.Kroz Tuzlu protice reka Jala, na grckom to znaci jalos, na nasem jeziku znaci So, s vremenom se tako razvija hemiska industrija.Okolina Tuzle je poznata po rudnicima uglja.
Gradovi se modernizuju i pokazuju da Bosna i Hercegovina zasluzuje mesto u modernom svetu .

avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

Re: BOSNA I HERCEGOVINA

on Sun Sep 30, 2018 7:21 pm

grb


zastava
Na vrh
Permissions in this forum:
Možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu