Share
Go down
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

Socijalisticka Republika SRBIJA

on Sun Sep 30, 2018 7:25 pm
Srbija sa dve pokraine,Vojvodinom i Kosovom zauzima 88.367kv.km. povrsine. U Srbiji zivi 9,313.675 stanovnika, od toga su 6,182.155 Srba, 1,303.034 Albanaca, 390.468 Madjara, 215.166 Muslimana, 149.368 Hrvata, 147.466 Crnogoraca, 441.941 Jugoslovena i 484.078 ostalih.Na severu se nalazi Panonska nizina, nastavlja se sa raznolikim brdovitim i planinskim predelima, plodonosnim poljima i mnogim recnim dolinama.Najvece planine su:Kopaonik,Tara, Zlatibor, Zlatar, Sara, Prokletije i mnoge druge.Poznate reke su: Dunav,Drina, Lim, Vlasina, na mnogim rekama su podignute brane koje proizvode struju i pruzaju mesto odmora za brojne turiste. Reke Srbije se ulivaju u tri mora- Jadransko, crno i Egejsko more.U srbiji se nalaze mnoge iskopine iz davnina , cak iz vremena pre nase ere.Postoje nalazi iz vremena Kelta, Thrakena, Ilira, Grka i Rimljana.Mnogi putevi iz celoga sveta prolaze kroz srbiju. Rimski car Trajan je sagradio kod Kladova jedan most preko Dunava, taj most je za ono vreme bio svetsko cudo.
Na putu se nalazi i Sirmium, jedna od metropola Rimskog carstva u III. i IV. veku. U VI. i VII. Veku dolaze Slavenska plemana na Balkan. Srbska plemana se nastanjuju pored reka : Drine, Zete, Pive, Tare, Ibra, i Morave.U XII. veku su srbi pod vodstvom Stefana Nemanje spojili podrucija Rasice i Zete u politicki neovisno drzavno podrucije.Prvi centar srbije je utvrdjenje Ras i Manastir Sopocani.Srednjevekovna srbija dozivljava svoj glavni uspon pod vodstvom Stefana Dusana, kralj od 1331 do 1355g.Mnoge Ikone i Freske svedoce o gradjevinarstvu i slikarstvu u srbiji srednjeg veka.
Srbija razvija razne oblike drzavnog aparata,unapredjuje socialnu strukturu, tako nastaje Dusanov zakon 1349g. koji je prosiren 1354g.
Nakon bitke na Kosovom polju je srbija pala pod Otomansku vlast.
Srbija se borila sledecih 70g. protiv Turaka i sacuvala svoju nezavisnost. Tada se prvi put Beograd spominje kao glavni grad Srbije.(1403g.) Turci se vracaju, i zauzimaju i zadnju Tvdjavu Smederevo na Dunavu 1459g.Gubitak nezavisnosti, znacio je za Srbiju sledecih nekoliko stotina godina Tursku vlast. Stanovnistvo se povlaci i bavi uglavnom stocarstvom. Manastiri su glavna utocista. Svo vreme turske vlast, srbski narod se borio protiv Islamizacije i proterivanja.Dizani su ustanci, svakog dana je sve vise hajduka po ulicama.U Sumadiji se podigao narod pod vodstvom Karadjordja 1804g., i mada je ustanak ugusen 1813g.nije se mogla zaustaviti zelja srbskog naroda za slobodom, i vec 1815g. ustaje srbski narod protiv Turskih ugnjetaca,ta borba se zavrsava autonomijom srbije 1830g.Nakon Rusko Turskog rata, u kom je i srbija ucestvovala, je na Berlinskom Kongresu se Srbiji zvanicno nezavisnost potvrdjuje.Nekoliko godina kasnije Srbija postaje kraljevina.Osnivanje velike skole oznacava pocetak skolstva u Srbiji, ubrzo se razvijaju i druge delatnosti vezane za kulturu zivota u Srbiji. XIX.vek je period u kome se puno menja u Srbiji, posebno na kulturnom planu.Vuk Stefanovic Karadzic
(1787-1864) postigao je svetsku slavu, on je pismu dodao jezik naroda i sa pravopisom usaglasio.Od njega je poznata recenica:
Pisi kako citas,i citaj kao je napisano.Pocetkom XX.veka sa razvojem industrije sve je vise radnika, osnivaju se partije.Jedan od tadasnjih boraca za prava radnicke klase je Dimitrije Tucovic, koji je i izvan Srbije cenjen i rado vidjen.
Pocinju Balkanski ratovi. Drzave Balkana proteruju Turke iz Makedonije i teritoriu,dele Srbija, Bugarska i Grcka.Bugari nezadovoljni napadaju Srbiju i uz teske gubitke se povlace.
Srbija se nije ni oporavila vec je bila uvucena u prvi svetski rat 1914g.Pored niza dobro vodjenih bitaka je srbska vojska prinudjena da se povuce,put povlacenja su presekli Bugari, morali su da se povuku preko Albanije i 1916g. iznemogli stizu u Grcku. Tamo se bore sa svojim istomisljenicima 1918 protiv Austrougarske, Nemacke, i Bugarske i pobedjuje rat.
Po zavrsetku rata se srbija pripaja kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevina Jugoslavija.
Nije dugo trajalo i drugi svetski rat je poceo, koji nije ni srbiju obisao.
Od Jula 1941 se dize narod i oslobadja veliko podrucije oko grada Uzice. Stvorena je Uzicka republika, gde se jedno vreme i glavni stab Jugoslovenske Narone Armije nalazio.
Po zavrsetku drugog svetskog rata pocela je borba za obnovu unistenog i stvaranje novog coveka, radnika,naucnika.Srbija razvija poljoprivredu na jedan visoki nivo,Industrijalizacija uzima sve vise maha, nastaju nove industriske grane kao sto je Eloktranska industrija, Automobilska industrija, Masinska industrija i mnoge druge.
U Srbiji postoji pet Univerziteta u:Beogradu, Novi Sadu,Nisu, Pristini,Kragujevcu, na kojima je od 1955-1985g. 390.000 Studenata dobilo diplome, kao i 25 Ustanova za Istrazivanje.
Beograd je glavni grad Srbije i Jugoslavije.U Beogradu zivi 1,400.000 Stanovnika.Beograd je danas moderan velegrad,sa divnim parkovima i Bulevarima.Pored modernih zgrada, istice se Tvrdjava na Kalemegdanu iz XIX. Veka, kada se Srbija samostalno razvijala.Sediste Srbske Akademije se nalazi u Beogradu kao i mnogi drugi znacajni objekti,Opera, Balet, Pozorista, Muzeji i Galerije.Veliki gradovi su u Srbiji jos i Titovo Uzice, Valjevo, Sabac, Zajecar i drugi.
U Srbiji se mogu videti mnoge prirodne lepote, nalazista lekovitih voda i Banja, Vrnjacka, Niska, Mataruska, Bukovicka, Koviljaca i Sokobanja.Pored toga ima i Skijaskih centara, Kopaonik, Tara, Zlatibor i drugi.Manstiri su u Srbiji uvek poseban dozivljaj za svakog putnika, kao i mnogobrojni nadgrobni spomenici iz vremena u kom je turska kultura bila prisutna.
Valter
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

Re: Socijalisticka Republika SRBIJA

on Sun Sep 30, 2018 7:26 pm


Na vrh
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu