Share
Go down
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

SR CRNA GORA

on Sun Sep 30, 2018 7:27 pm
zauzima 13.712kv.km povrsine,u njoj zivi 584.310 stanovnika, od toga su: 400.488 Crnogorci, 78.000 Muslimani, 37.736 Albanci, 19.407 Srbi, 6.904 Hrvati, 31.243 Jugosloveni, 10.533 ostali.Severni deo republike Crne Gore je pun planina sa jakim zimama i puno snega. Na juznom kraju gde se republika Crna Gora sastaje sa Jadranskim morem, klima je ugodna, mediteranska. Pored brdovitih predela ima nesto i ravnice uz tokove reka.Poznati vrhovi u Crnoj Gori su: Ljubisnja 2.238m, Bijelasica2.139m, Komovi 2.487m, i drugi. Mesto sa najvecim padavinama u celoj Evropi se nalazi u Crnoj Gori, to je Crkvica na 1.100m iznad mora, na Orjenu, iznad Risana u Boki Kotorskoj, sa prosecnom kolicinom padavina od 4.500 do 5000mm godisnje.
Deo obale Crne Gore pocinje kod Boke Kotorske,i proteze se sve do usca reke Bojane na granici prema Albaniji.
Spomenici kazuju da je Crna Gore i u davna vremena bila nastanjena. U III veku pre nase ere su Iliri imali drzavu na ovim podrucijima, zatim su ih osvojili Rimljani i ostali nekoliko stotina godina.Grad Duklja ciji ostaci i danas stoje ublizini Titograda, svedoce o tom vremenu.U VII veku su se doselili Sloveni koji su osnovali svoju drzavu i nazvali je prvo Duklja, zatim je promenjeno ime u Zeta po istoimenoj reci.Zeta je kasnije pala pod Vizantijsku vlast. U XII veku je srpski vladar Stefan Nemanja pripojio ovaj dao Raskoj.Sve do Cara Dusana je Zeta bila autonomna.Posle njegove smrti je Zeta postala samostalna drzava, na cijem vrhu je kuca Balsic a zatim Crnojevic. Zeti je uspelo da u teskim vremenima balasira izmedju Turaka i Venecije i odrzi
samostalnost.Mala drzava Zeta, je morala da premesti svoje sediste iz Zabljaka na jezeru Skutari, u Cetinje, koje je bolje zasticeno planinama. Borba protiv turskih osvajaca je trajala stotinama godina, nju je podrzavala crkva u Crnoj Gori sa vladikom. Sve do Kneza Danila, koji je vladao od 1851 do 1860 godine.Sa njegovim naslednikom kraljem Nikolom Petrovicem, koji je vladao od 1860 do 1916. godine, je Crna Gora dozivela i internacionalno priznanje. Izgradjeni su mnogi znacajni objekti,zeljeznica, brosko pristaniste u Baru, kao i nekoliko manjih fabrika,grade se i putevi za automobile.
Crna Gora se nasla ponovo u ratu.Prvo balkanski 1912 do 1913 godine, i zatim u prvom svetskom ratu od 1914 do 1918. godine.Pored velikih uspeha u odbrani, je ipak uspelo austro-ugarskoj vojsci da osvoji Crnu Goru.
Od 1918. god. Crna Gora pripada Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je nastala spajanjem svih jugoslovenskih naroda.Sva prava ovoga naroda nisu bila pravilno razmatrana, tek narodnooslobodilackom borbom i osnivenjem Socialisticke Federativne Republike Jugoslavije je ravnopravnost svih postala stvarnost.U toj pobedi je velikim delom i crnogorski narod ucestovao i podneo zrtve za slobodu.
Posle rata se izgradnjom cele republike Crne Gore osetno popravljaju uslovi zivota stanovnika ovih podrucija. Razvija se industria, skolstvo, kultura, nauka, zdravstvene institucije i mnoge druge drustvene i socialne grane. Zemljotres je 1979.godine pored ljudskih zrtava doneo i veliko razaranje sa sobom.Mnogi spomenici i gradjevine iz davnih vremena su sasvim unisteni. Zahvaljujuci velikoj pomoci svih naroda i narodnosti iz cele Jugoslavije, kao i sveta, je omoguceno sprovodjenje plana o obnovi razrusenog podrucja.Danas je Crna Gora industijski razvijena republika od velikog znacaja za celu regiju. Glavni grad Crne Gore - Titograd, je moderan grad sa 132.000 stanovnika, Univerzitetom i Akademojom nauke i umetnosti, Leksikografskim zavodom i mnogim drugim kulturnim ustanovama. Kotor, grad na obali Jadrana nalazi se u uvali, koja je od UNESCO-a uvrstena u popis prirodnih i kulturnih nasledja sveta.
Valter
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

Re: SR CRNA GORA

on Sun Sep 30, 2018 7:28 pmNa vrh
Permissions in this forum:
Možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu