Share
Go down
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

ANALIZA DEMOKRATIJA

on Wed Sep 19, 2018 9:26 pm
Treba analizirati pojam " DEMOKRATIJA"

Vikipedija......Pojam demokratija označava oblik vlasti u kojem sve odluke neke države donosi direktno ili indirektno većina njenih građana[1] kroz poštene izbore. Kad su ti uvjeti ispunjeni, vlast se može opisati kao demokratska. To vrijedi za razne sisteme upravljanja, jer se ti pojmovi mogu kombinirati i s drugim vrstama vlasti.
Pojam demokratija nastao je u staroj Atini u 5. vijeku p. n. e. Riječ "demokratija" izvedena je iz grčke riječi demos – narod i kratia – vladati. Drevni Grci su koristili riječ demokratija za vlast mnogih u odnosu na vlast nekoliko osoba. Atinska država općenito se smatra prvim primjerom sistema koji odgovara nekim današnjim predodžbama o demokratskoj vlasti. Ipak, mnogi ne smatraju staru Atinu demokratijom, s obzirom na to da je samo mali dio građanstva smio glasati, dok žene, robovi i stranci nisu imali to pravo. Samo oko 16% ukupnog stanovništva je imalo pravo glasa. Glasanjem su se u staroj Atini donosile odluke izravno, umjesto da se biraju predstavnici kao u današnjoj demokratiji. Mnogi uobičavaju reći da je u staroj Grčkoj vladao oligarhijski sistem. S vremenom se značenje "demokratije" promijenilo, a savremena definicija se jako mijenjala od 18. vijeka, otkad su se uvodili razni "demokratski" sistemi u mnogim državama. Moderna demokratija može se definirati kao sistem vlasti u kojem konačna politička moć ili suverenitet, pripada narodu bilo direktno ili putem izabranih predstavnika.

Prva savremena demokratija je bila ona u Sjedinjenim Američkim Državama uspostavljena 1789. godine na osnovi filozofije doba razuma.

Francuski filozof Montesquieu (1689-1755) jeste veoma uticao na promoviranje i zasnivanje ideja o demokratskoj vlasti u periodu francuske buržoaske revolucije i stvaranja SAD. Montesquieu je vjerovao da je najbolji način da se osigura da vlast služi općoj dobrobiti ako se učine sljedeći koraci:
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

Re: ANALIZA DEMOKRATIJA

on Wed Sep 19, 2018 9:27 pm
Dali je sistem u EU demokratski, ili se samo tako zove?
Razmislite o tome i napisite svoje misljenje.

sfrj4ever.ch
Na vrh
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu