Share
Go down
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

Radnicko samoupravljanje.

on Mon Sep 24, 2018 5:16 pm
Radnicko samoupravljanje je sigurno jedan od najboljih pokazatelja koliko je u jednoj drzavi napredovala demokratija.

Moje licno iskustvo, kada je radnicko samoupravljanje u pitanju je dobro. Nekazem vrlo dobro ili odlicno. Razlog je jednostavan. Posto je radnicko smaoupravljanje naj visi stadium demokratije, je i dosta odgovran sistem. To znaci da je svaki radnik obavezan snositi odredjenu odgovornost u svom radu i odlucivanju. Posto je radnicka klasa u SFRJ bila "MLADA" ( procitaj istoriju pre drugog svetskog rata ) nije bila sposobna u potpunosti da reaguje samokriticki i sa licnom samokritikom i doslednom odgovornoscu.

Treba medjutim napommenuti da je sistem kao sistem bio veoma dobro zamisljen i razradjen.  " RADNICKA KLASA " donosi odluke za "SEBE". To znaci, kako doneses odluku danas, tako ces ziveti sutra.

Zadatak rukovodeceg kadra = direktor preduzeca sa birokratijom je tu da svojim strucnim znanjem pomogne i daje smernice u pravcu kretanja radnickog smaoupravljanja.

Toliko ukratko o teoriji. sada malo o prakticnom delu.

"MLADA " radnicka klasa = Neiskusna, uglavnom iz sredine seoskog stanovnistva je morala da se suprotstavi birokratiji iz grada koja je prvenstveno gledala svoj licni interes. U pocetku je sva saradnja funkcionisala dobro. Za bolje razumevanje, zamislite mladence u pocetku braka. Sve kao po "loju". Kako vreme prolazi se sve vise razdvajaju "interesi " radnicke klase od interesa birokratije.  Tako se desava da se materijali koje je pripremala birokratija za zborove radnih ljudi pocinju sve vise komplikovano prezentirati. Mada je drug Tito stalno naglasavao da materijal mora da se pise tako da ga svaki radnik moze razumeti, se to nije dogadjalo. Materijali su postalali sve "deblji "i sve nerazumniji za radnike. Na taj nacin je puno materijala prolazilo na zborovima radnih ljudi, mada nisu bili u interesu radnicke klase.

Svakom radniku je bilo jasno da se odredjeni procenat mora odvajati u reprodukciju i jacanje OOUR-a = Osnovne Organizacije Udruzenog rada. Takodje je svima bilo jasno da i OUR-a = Organizacija Udruzenog rada, mora da odvaja odredjena sredstva za unapredjenje odnosa na trzistu.  Ostatak zaradjenih sredstava, koja su nakon odvajanja i placanja troskova ostalasu mogla da se podele uposlenima. To je  jedna od odluka koje je donosio zbor radnih ljudi. Pored toga su sva bitna pitanja za sve uposlene isto donosili ili odobravali svi radnici u
OOUR-a i na zboru radnika OUR-a.
avatar
Valter
Admin
Anzahl der Beiträge : 79
Anmeldedatum : 2018-09-19
Alter : 66
Ort : Schweiz
http://komentari.forumotion.me

Re: Radnicko samoupravljanje.

on Fri Dec 14, 2018 10:00 pm
Na vrh
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu